שנת 2020 בסמוך להתפשטות מגפת הקורונה פורסם מחקר חשוב אשר עסק בתחושת הקהילתיות של אנשים עם מוגבלויות ברשת. המחקר בחן כיצד פעילות ברשתות חברתיות תורמת לשיתוף ויצירת ידע, שיפור הלמידה ותחושת החיבור לקהילה. ככל שהרשתות החברתיות הפכו פופולריות כאמצעים נפוצים הן בחינוך הפורמלי והן בחינוך הבלתי פורמלי, טוענים החוקרים נעשה הכרחי להבין כיצד משתמשים בה אנשים עם מוגבלויות. החוקרים סקרו 215 מאמרים אודות השיח של אנשים עם מוגבלויות ברשתות החברתיות ומצאו כי תחושת הקהילתיות נשענה ונתרמה מיצירה של חברויות חדשות.
כך למשל, משתמשים עם אוטיזם נטו ליצור חברויות בקלות רבה יותר מאשר באינטראקציות בסביבות פיזיות. סביבות דיגיטליות אלה תרמו גם ליצירת תחושת שייכות ותמיכה בקרב המשתמשים.
בין דרכי הביטוי היו שפרסמו סרטונים ביוטיוב בו נחשפו בפני הקהילה וזכו לתמיכה ועידוד.
הקהילה הדיגיטלית סייעה לחלקם ליצור זהות קולקטיבית, כלומר לשלוט על האופן בו הם מוצגים כפרטים (וכקבוצה) באופן אנושי ולא סטראוטיפי ובכך הקהילה נתנה לאנשיה כוח ושליטה בנרטיב.
המחקר שופך אור על המקום של קהילות דיגיטליות כאתרים להעצמה, ביטוי, היכרות ויצירת זהות אלטרנטיבית בקרב קבוצות שונות בחברה.
קהילה המבוססת על הכללה, עניין באחר והסדרת יחסים המבוססים על חוויה אישית ממקור ראשון.
לקריאה נוספת:
Sweet, K. S., LeBlanc, J. K., Stough, L. M., & Sweany, N. W. (2020). Community building and knowledge sharing by individuals with disabilities using social media. Journal of computer assisted
המאמר סוכם ע"י ד"ר עומר קינן בשיתוף עם ההיברידיות.
את שאר המחקרים תוכלו למצוא פה באתר, וחשוב לנו לציין כי אנחנו מעלים אחת לשבועיים תקציר של מחקר העוסק בקשר שבין קהילות דיגיטליות לבין שינוי מדיניות ותוכניות עבודה בארגונים בקבוצת וואטספ שקטה.
לינק להרשמה להצטרפות לקבוצת מחקרים בקהילה שלנו - https://bit.ly/3Ld3eO3
Comments