top of page
ההיברידיות בשיתוף עם ד"ר עומר קינן ממכללת ספיר

מאמר #19 איך לנהל קהילה אונליין ואופליין?

עודכן: 23 בספט׳

 
מחקרים בקהילה - קהילות באקדמיה ובשטח

הפעם אנחנו עוסקים באחד הנושאים החשובים ביותר והמאתגרים ביותר בתחום ניהול הקהילות הדיגיטליות והוא השילוב שבין הפעילות הקהילתית הפיזית לבין זו הדיגיטלית. מקרה הבוחן שבחרנו בו וזה המוצג במחקר הוא המקרה הראשון שקופץ לראש כאשר חושבים על פיתוח קשרי אונליין אופליין. 

עם קצת פתיחות מצדנו לנושא חדש נוכל ללמוד על האופן שבו קהילות נוצרות באזורים שונים בארה"ב ובהן מתפתחים יחסים קהילתיים בהקשר ספורטיבי, גיאוגרפי ומקוון. אז יאללה יוצאים לדרך.


מקרה הבוחן:

  • טכנולוגיות מידע ותקשורת חדשות (ICT) שינו את הדרכים שבהן קהילות נוצרות, מתקשרות ומתארגנות, ויצרו אפשרויות לצורות חדשות של אינטראקציה.

  • באמצעות מקרה בוחן של קהילת אופני הרים, המחקר בוחן את ההשפעה של טכנולוגיות המידע על קשרים וגבולות קהילתיים.

  • בהתבסס על 60 ראיונות עומק בצפון אמריקה, תוצאות סקר הכולל 2,363 רוכבי אופני הרים ברחבי העולם, וחילופי דוא"ל עם 98 מהמשיבים בסקר, הממצאים מצביעים על מספר דרכים שבהן תקשורת מקוונת ותקשורת אישית הופכות את גבולות הקהילה לחלשים ומאיצים את התפתחות האמון בין החברים.


קהילות רוכבי אופניים

טכנולוגיות חדשות מבוססות GPS, כמו Strava, משמשות גם בקהילה לא רק עבור פונקציות מיפוי ורישום, אלא גם כאתרי רשת חברתית שבהם הרוכבים יכולים להתחבר לאחרים. רכיבה על אופני הרים מתרחשת במקומות מפוזרים גיאוגרפית, לעתים קרובות באזורים פראיים שבהם הרוכבים לא נפגשים פיזית עם אחרים. לכן, הקהילה מסתמכת על תקשורת מקוונת ומבוססת על יחסים במרחב הפיזי. מסיבות אלה קהילת אופני ההרים היא אתר עשיר המאפשר ללמוד על הצמתים של קהילות מקוונות ופנים אל פנים.

בנתוני הסקר, המשיבים דיווחו על שימוש במדיה מקוונת בשביל: 

  • ללמוד על שבילים חדשים (84%) 

  • לצפות בסרטוני רכיבה על אופניים (77%) 

  • לשתף חוויות רכיבה (63%) 

  • לקנות/ למכור/להחליף פריטים (63%) 

  • ללמוד לתחזק את הציוד שלהם (62%) 

  • לתת/לקבל עצות (46%)

  • בראיונות, הנשאלים תיארו לרוב שימוש ב ICT כדי להתחבר לאחרים, למצוא אחרים שחולקים עניין, לשמור על קשר, לארגן נסיעות ואירועים ולשתף מידע 


השקעה בפיתוח יחסים

  • המשיבים מציינים לא רק את חיפוש המידע, אלא גם את שיתוף הידע והניסיון שלהם, כדרך השתתפות בקהילה גדולה יותר .

  • חברים חדשים אוספים לעתים קרובות מידע באינטרנט כדי למצוא אירועים ולהצטרף אליהם. לעתים קרובות, החיבור הראשון לקהילת הרוכבים הוא באמצעות רכיבות קבוצתיות מאורגנות המסודרת לפי רמת יכולת וחשיפה לפרטים שהתפרסמו (בדרך כלל בקבוצות הפייסבוק של ארגונים מקומיים).


אנה, רוכבת חדשה בת 61 מקולורדו, תיארה את השתלבותה הגוברת בקהילה וכיצד היא תואמת את השימוש שלה במדיה הישנה והחדשה:

“אנחנו [אנה ובעלה]... התחלנו לשים לב לכתבות על אופני הרים בעיתון, בפליירים בחנות האופניים ובאמצעי תקשורת מודפסים אחרים. הצטרפנו לקבוצת Meetup מקומית ויצאנו לכמה אירועי רכיבה על אופניים עם אחרים. אחר כך הלכנו לפסטיבל מקומי של אופני הרים וביקרנו בשולחן של הארגון המקומי... האנשים שם היו ידידותיים ונתנו לנו כמה טיפים איפה למצוא את השבילים המתונים יותר. לאחר מכן הצטרפנו לעמוד הפייסבוק שלהם ושמנו לב שיש להם ימי עבודה בבניית שבילים הקשורים לאירוע חברתי (BBQ). לאחר מכן הצטרפנו לארגון… כחברים והשתתפנו ביום העבודה ובאירוע החברתי”.


פטרה, 41 מטקסס: “נתקלתי בפוסט בפייסבוק על סוף שבוע של כל הנשים ... מחנה אתחול ... זה נשמע מדהים, ואני די אהבתי את הרעיון שזה הכל נשים ... כל הנשים נראו פחות מאיימות. יצאתי מאזור הנוחות שלי ונרשמתי, וירדתי לאוסטין כדי להשתתף. זה היה סוף השבוע המדהים ביותר אי פעם בחיי... החיבורים שיצרתי במרפאה... הפכו לחיבורים בפייסבוק. זה הוביל אותי ל[קבוצות הנשים המקומיות]. אחרי שהצטרפתי לקבוצות האלה, הייתי ברכיבות, הלכתי למרפאות בחינם כדי ללמוד מיומנויות חדשות ופגשתי נשים שאני יכולה לרכוב איתן”


ליאו, 50 ממערב קנדה, תיאר את מאמציו הרבים לחלוק את חוויותיו עם אחרים:

“רכיבה, ונסיעות, ככל שאני עושה יותר, מצאתי את עצמי מהווה משאב למידע על יעדי רכיבה במערב קנדה ובארה"ב. הייתי אומר ששיתוף מידע על אזורי רכיבה, בעיקר בצפון מערב האוקיינוס השקט של ארה"ב, הוא התרומה האמיתית שלי לקהילת הרכיבה שלי. אני עושה זאת באמצעות פוסטים בפייסבוק המדגישים את המקומות שאני חוקר, ודרך מספר מדריכים מקיפים שכתבתי...”


קורט, מעצב בן 30 שהשתתף בקהילות אופניים ברחבי אירופה וארה"ב: 

פתח מיזם קטן שבו הוא מצלם רוכבים ועוזר להם לפרסם את הרכיבה שלהם ברשת. כשנשאל מדוע התמונות הללו שהוא מצלם כה חשובות, קורט השיב:

"מדוע אנחנו מצלמים כל דבר ומשתפים באינטרנט? כי אנחנו מנסים לספר את הסיפור שלנו. ואני חושב... שבני אדם הם פשוט מספרי סיפורים וכך הם נולדו. אז ברור שהמדיה החברתית הפכה לפלטפורמה מדהימה לעשות זאת. וזה יכול להשפיע על כך שתלכוד את “הרגע הזה”, כי אז אנחנו יכולים לתת השראה למישהו אחר. אבל אני חושב שהפלטפורמה והצילום... הם מרחיבים את החוויה ומאפשרים לך לשתף משהו שהוא לא מספיק נגיש לאנשים שאינם מעורבים".


הראיונות ממחישים את המיזוג של קשרים חלשים וחזקים המתאפשרים על ידי ICT. מצד אחד, המשתתפים קשורים זה לזה בעיקר על בסיס עניין משותף, וחלק ניכר מהתקשורת שלהם היא אינסטרומנטלית (תכנון נסיעות ושיתוף מידע). עם זאת, קשרים אלה הופכים למקור ניכר לתמיכה רגשית ככל שהם מתפתחים עם הזמן, תמיכה שמתעוררת לא רק בעתות משבר אלא גם כדי לחגוג אירועים שאינם קשורים לאופניים, כמו ימי הולדת וחתונות.


לסיכום

  • המחקר מדגים כי טכנולוגיה ופלטפורמות דיגיטליות שגם ככה אנחנו משתמשים בהם בשגרה- יכולות להרחיב את גבולות הקהילה הפיזית

  • המדיה הדיגיטלית מאפשרת למשתתפים לקבל מידע והזמנה להשתתף. הצעדים הראשוניים לתוך הקהילה הפיזית

  • על ידי הרחבת החוויה המרחב הדיגיטלי מאפשר למשתתפים גישה ושייכות למספר קבוצות בו זמנית


שאלות למחשבה:

עד כמה אנחנו כמנהלי ומנהלות קהילות דיגיטליות עסוקים בפיתוח של קשרים איכותיים ומפרים בסביבות מקוונות ופיזיות? חשבו האם האופן שבו המרואיינים הציגו את הפעילות שלהם על הרצף של פיזי מקוון יכול לתת השראה לקהילה שאתם/ן מנהלים/ות.


לקריאה נוספת:

McCormack, K. (2018). Building community online and on the trail: Communication, coordination, and trust among mountain bikers. Information, Communication & Society, 21(4), 564-577.


המאמר סוכם ע"י ד"ר עומר קינן בשיתוף עם ההיברידיות.


את שאר המחקרים תוכלו למצוא פה באתר, וחשוב לנו לציין כי אנחנו מעלים אחת לשבועיים תקציר של מחקר העוסק בקשר שבין קהילות דיגיטליות לבין שינוי מדיניות ותוכניות עבודה בארגונים בקבוצת וואטספ שקטה.



לינק להרשמה להצטרפות לקבוצת מחקרים בקהילה שלנו - https://bit.ly/3Ld3eO3




הסיפור האישי של האדם הפרטי בקהילה

17 צפיות0 תגובות

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page