top of page

להיות מנהל.ת קהילת בריאות: מעבר לניהול הרגיל

היברידיות

9 בדצמ׳ 2024

בשיחות עם מנהלי ומנהלות קהילות בריאות בישראל, עולה לא פעם, נושא מורכב שמעסיק רבים מהם - תופעת "תשישות החמלה". זוהי תופעה המוכרת היטב בקרב אנשי טיפול, אך מסתבר שהיא רלוונטית במיוחד גם למי שמנהלים קהילות העוסקות בבריאות

להיות מוביל של קהילת בריאות זה להיות פעמים רבות מעין צוות טיפולי. אנחנו שומעות את זה לא מעט ממנהלי ומנהלות קהילות בתחום. לפתחם מגיעות פעמים רבות, התמודדויות, קשיים ודילמות שלאו דווקא קיימות בקהילות בתחומים אחרים.


בשיחות עם מנהלי ומנהלות קהילות בריאות בישראל, עולה לא פעם, נושא מורכב שמעסיק רבים מהם - תופעת "תשישות החמלה". זוהי תופעה המוכרת היטב בקרב אנשי טיפול, אך מסתבר שהיא רלוונטית במיוחד גם למי שמנהלים קהילות העוסקות בבריאות.


הפן הייחודי של ניהול קהילת בריאות

"יש מושג בבריאות הנפש בשם 'הכלת יתר', "מסביר לנו עמרי מרידור, חבר בקהילת "נפשות" שמעודדת קיום אירועי תרבות, אמנות ושיח להעלאת המודעות לבריאות הנפש וגם מייסד קהילת "עושים נפשות חכמת דרך", "זה קורה כשאתה מרגיש שאתה משלם מחיר על כך שאתה מכיל את האחר, או כשההכלה מייצרת התנהגות לא לגיטימית אצל האחר." 


הכלת יתר מכילה בה גם תפיסות מוטעות שנובעות מ"רחמנות" או מחשש "להדוף" ולפגוע או מחוסר ידע וסטיגמות. למשל בעבר הייתה מידה של הכלת יתר לאלימות בקרב מתמודדי נפש כי הסטיגמה הרווחת הייתה שהם כולם אלימים במידה ושאין מה לעשות.  זאת למרות שכל הסטטיסטיקות קובעות שזה עניין של אופי ואישיות ולא עניין של מחלה ושמידת האלימות בקרב קהילת מתמודדי הנפש זהה לזו שהחברה הכללית, מוסיף עמרי.


בניגוד לקהילות בתחומים אחרים, קהילות בריאות מתמודדות עם מצבים רגישים במיוחד. תחשבו על היעדרות של חבר קהילה, שבקהילה רגילה לא תעלה חשדות מיוחדים. אבל בקהילת בריאות יכולה להעלות דאגות אמיתיות לשלומו. 


ולא רק זה, מטופלים שמפסיקים טיפול באמצע או כאלו שכותבים הודעות אובדניות בקבוצה. כל אלו משפיעים מאוד על מנהלות ומנהלי הקהילה שאינם יכולים להישאר אדישים ומביעים דאגה אמיתית. 


דרכי התמודדות שעובדות בשטח

שאלנו מנהלי ומנהלות קהילות בריאות (קישור להצטרפות לקהילה) איך הם מתמודדים עם זה ביום יום. מהשיח עולות כמה אסטרטגיות מרכזיות שמנהלי קהילות פיתחו לאורך השנים:

  1. לא לנהל לבד- ניהול ב-CO או בצוות מאפשר לקחת פסק זמן ולהתרחק מאירועים מסוימים.  שותפות בניהול מאפשרת גיבוי הדדי ותמיכה ברגעים קשים.

  2. לקבל את הרגש, אבל לא את ההתנהגות- זה בסדר שחברות וחברי הקהילה יביאו כל מיני רגשות- אבל לא כל התנהגות מקובלת. יצירת כללים לקבוצה וגם לגבולות האישיים של מנהל הקהילה עוזרת להתמודד.

  3. להבחין בין ביקורת בונה לתלונה. ביקורת בונה תקבל מענה בעוד תלונה שזאת כל מטרתן לרוב יזכו לפחות תשומת לב. 


מנהל קהילה ותיק מספר על גישה אחרת: "פיתחתי סוג של 'עור פיל' לתלונות מסוימות. תלונות ענייניות מקבלות מענה מהיר, אבל למדתי להבחין בין ביקורת בונה לבין תלונות שמטרתן רק להתלונן."


המפתח להצלחה לאורך זמן

המפתח להצלחה, כך מסתמן, טמון ביכולת ליצור מערכת תומכת עבור מנהלי ומנהלות הקהילה. זה יכול להיות תמיכה במסגרת הארגון שבו הם פועלים, צוות מנהלות ומנהלים וגם תמיכה חיצונית של מנהלות ומנהלי קהילה שמבינים אחד את השנייה. זאת בדיוק המטרה לשמה הקמנו את קהילת מנהלי ומנהלות הקהילות בעולם הבריאות  (קישור להצטרפות לקהילה). 

חשוב במיוחד לזכור שלעתים צעד אחורה הוא בעצם צעד קדימה. דווקא לקחת מרחק, הפוגה של יום או יומיים ולחזור בכוחות מחודשים פועל טוב יותר מלהמשיך לנסוע ללא דלק.  


מילה אחרונה למנהלי קהילות בריאות

ניהול קהילת בריאות הוא תפקיד מאתגר ומספק כאחד. ההבנה שמותר וצריך לשמור על עצמנו היא קריטית להצלחה לאורך זמן. אף אחד לא מושלם, וגם אם עשינו טעות אפשר להודות בה ולהתנצל בפני חברה הקהילה. זה בונה אמון ומחזק את הקשרים. ויחד עם זאת להמשיך לעמוד על המטרות והעקרונות לשמם הקמנו את הקהילה. 


זכרו - הדאגה לעצמכם היא לא פחות חשובה מהדאגה לקהילה שלכם. רק כך תוכלו להמשיך ולהוביל את הקהילה שלכם להצלחה לאורך זמן.


לחצו כאן לפרטים נוספים על "קהילות בריאות".



bottom of page