top of page

המודל הרגשי: איך לעצב קהילה דיגיטלית מרגשת ומצליחה

ליאור רותם גורדון

27 בנוב׳ 2024

איך אפשר לתכנן ולעצב את החוויה של חברי הקהילה, כך שתשאיר בהם חוויה משמעותית לאורך זמן?

ניהול קהילה דיגיטלית הוא אתגר לא פשוט. 

קהילות מקוונות מצליחות הן כאלה שגורמות לחברים לחוש מעורבות, עניין ושייכות, הרגשות האלו לפעמים נוצרים כמעט בלי שנשים לב. 

איך אפשר לתכנן ולעצב את החוויה של חברי הקהילה, כך שתשאיר בהם חוויה משמעותית לאורך זמן? כאן נכנס לתמונה מודל עיצוב רגשי (Emotional Design) של דון נורמן , כלי שיכול לעזור לבנות קהילות דיגיטליות שמחברות רגשית בין אנשים לתוכן ולערכים של הקהילה.


מהו עיצוב רגשי?

עיצוב רגשי הוא גישה שחוקרת איך עיצוב מוצר או חוויה משפיעים על הרגש של המשתמש. בכתבה הזו לקחנו את המודל שעוסק לרוב בחווית משתמש בהיבט הרגשי שלה, והסתכלנו וראינו איך הוא יכול לתרום לנו בניהול קהילה דיגיטלית.

המודל כולל שלוש רמות חוויה שנוכל ליישם גם בקהילות דיגיטליות:


1. רמה ויזרלית: למשוך את תשומת הלב ברגע הראשון

הרושם הראשוני של כל קהילה מתחיל בעיצוב. מדובר ביותר מרושם, אלא ממש מה מרגיש לנו בבטן. הרמה הוויזרלית (תוכן ויזואלי/ חזותי) מתמקדת באיך הקהילה נראית ומרגישה ברגע הראשון, וזה כולל עיצוב האתר או הפלטפורמה, שימוש בצבעים, גופנים וגרפיקה. 


מה לעשות? 

בחרו צבעים שמתאימים לרוח הקהילה ושישדרו את המסר הנכון. שימוש בעיצוב שמושך את העין ייצור חווית כניסה חיובית שתמשוך את החברים להישאר ולחקור.


2. רמה התנהגותית: להקל על החברים למצוא ערך

ברמה ההתנהגותית, הדגש הוא על איך אנשים משתמשים בקהילה – האם היא ידידותית למשתמש, מהירה ומספקת את הערך שהם מחפשים? מדובר בפן התפקודי של הקהילה: האם חבריה יכולים למצוא בקלות את התכנים, ההודעות והכלים שהם צריכים?


מה לעשות?

בחרו בפלטפורמה ידידותית וקלה לשימוש. הסבירו לחברים איך יוכלו למצוא דברים בתוכה (למשל בוואטסאפ להעזר בחיפוש או בסימון בכוכב). צרו האשטגים שיקלו על מציאת התוכן והשתמשו בעוד פלטפורמות ליצור מאגרי ידע משותפים (גוגל דרייב או פדלט למשל). 



3. רמה רפלקטיבית: לייצר משמעות עמוקה ושייכות

המשמעות האישית שחבר הקהילה מייחסי לחוויה שלו בקהילה. האם החברים מרגישים שייכים? האם הקהילה מייצרת עבורם ערך אישי ורגשי שימשוך אותם לחזור שוב ושוב?


מה לעשות?

בקהילה דיגיטלית, המשמעות נבנית סביב החוויה המשותפת., אפשר ליצור תכנים שגורמים לחברים לשתף חוויות אישיות או לחבר אותם לערכים מסוימים של הקהילה. כדאי להציע גם תוכן שמדגיש את תרומתם הייחודית של החברים, כמו פינות כבוד או סקרים שמעריכים את הדעות של כולם.


איך עיצוב רגשי תורם להצלחת הקהילה

בקהילה דיגיטלית חזקה, החברים לא רק נהנים מתוכן או שירות, אלא גם מתחברים רגשית ומשתפים פעולה מתוך תחושת שייכות. המודל של עיצוב רגשי עוזר לזהות את האלמנטים השונים שמחברים את החברים לקהילה ויוצרים ערך רגשי עמוק. 

דרך שילוב של שלושת שלבי המודל, נבנה קהילה שבה החברים מרגישים חלק ממשהו גדול יותר, זו בדיוק התחושה שמאפשרת לקהילה לשגשג.


לקריאה נוספת על עיצוב רגשי



bottom of page