היברידיות
20 בנוב׳ 2024
ללא ספק השאלה שחוזרת על עצמה הכי הרבה בעבודה עם ארגונים היא - איך יוצרים קהילה מעורבת?
קהילה מעורבת היא לא רק מטרה, היא המפתח להצלחה של כל קהילה. כשחברות וחברי קהילה מעורבים, הם הופכים משותפים פסיביים למובילים אקטיביים, והקהילה הופכת ממקום מפגש למרחב של צמיחה והתפתחות משותפת.
חמשת העקרונות שנציג כאן נבחרו בקפידה על ידינו, מתוך שנים של ניסיון בליווי קהילות מסוגים שונים, והם מהווים את אבני היסוד ליצירת קהילה תוססת ומשגשגת.
כל אחד מהעקרונות מלווה בכלים מעשיים שיעזרו לכם להפוך את החזון למציאות.
שיתוף פעולה והקשבה פעילה
חברות וחברי הקהילה הרבה פעמים אומרים לנו במעשים או בהתנהגות מה הצרכים שלהם. זה יכול להיות מדיונים שעולים מספר פעמים, או מזה שהם פשוט לא מגיעים לאירוע. הקשבה לנאמר, לנכתב וגם למה שלא מדובר, יכולה לעזור לנו להבין את הקהילה שלנו טוב יותר.
איך לעשות את זה? הינה כמה דוגמאות:
סקר : להבנה ובירור הציפיות, ההעדפות והצרכים של חברי הקהילה.
קבוצות מיקוד: קיימו פגישות קטנות ואינטימיות כדי לעודד שיח פתוח וכנה ולשמוע מגוון קולות.
לוח רעיונות מקוון: שימוש בפלטפורמות כמו Miro או פדלט כדי לאסוף רעיונות ולהציג אותם בצורה ויזואלית וגם לאפשר תגובות של כל חברי הקהילה עליהם.
הקמה של צוות גרעין
זיהוי והעצמת מנהיגים טבעיים מתוך הקהילה מאפשר יצירת שכבת הנהגה מגוונת שמייצגת את הקולות השונים בקהילה. כשחברי קהילה לוקחים תפקידי מפתח, הם מרגישים בעלות על התהליכים ומעודדים גם אחרים להיות מעורבים.
איך לעשות את זה?
תוכנית מנטורינג שמחברות בין חברי קהילה ותיקים לחדשים.
הקמת צוותי משימה ייעודיים בהובלת חברי קהילה לנושאים שונים.
הכשרות מקצועיות ומתן כלים וידע למובילי יוזמות בקהילה.
שקיפות והגינות
שיתוף חברי הקהילה במידע רלוונטי, החלטות ומה עומד מאחוריהן, הכרות עם הצוות המוביל וחלוקת התקציב (במידה וקיים בקהילה תשלום של חברות וחברי הקהילה) יוצרים שקיפות, הגינות ואמון.
איך לעשות את זה?
יצירת ערוץ תקשורת פתוח לשאלות, הצעות והערות.
עדכון חברי הקהילה בהתקדמות הפרויקטים והשימוש בתקציב.
הגדרת כללים ברורים לשיתוף פעולה ולקבלת החלטות והכלת הכללים בצורה זהה על כולם.
יצירת ערך משותף
קהילה מעורבת נבנית כאשר כל חבר וחברה מרגישים שהם מקבלים ערך משמעותי מהשתתפותם, ובמקביל, יכולים לתרום מהידע והניסיון שלהם. חשוב ליצור הזדמנויות למפגש בין צרכים ופתרונות בתוך הקהילה.
איך לעשות את זה?
מיפוי הון קהילתי וזיהוי הכישורים והמשאבים הקיימים בקהילה
פלטפורמה לשיתוף ידע יצירת מקום בו חברי הקהילה יכולים לשתף תובנות ומומחיות לא פעם אנחנו בונות מאגרי תוכן כאלו שמשמים את הקהילות שלנו. בהתחלה התוכן עולה על ידי מנהלי הקהילה ובהמשך החברות והחברים בעצם מעלים לשם הרבה מאוד ידע.
חיבור בין חברים יצירת הזדמנויות לשיתופי פעולה מקצועיים בין חברי הקהילה תזכרו שחיבור דורש הכרות ולכן הקשיבו לזה זמן בכל מפגש ועודדו חברים להפגש ביוזמתם.
חגיגת הצלחות
הכרה בהישגים של הקהילה ושל חבריה מחזקת את תחושת המשמעות והערך. לרוב אנחנו שוכחים לחגוג הצלחות קטנות כגדולות, אנחנו כאן להזכיר שהצלחות יכולות להיות במגוון תחומים מהישגים אישיים ומקצועיים של חברי קהילה, דרך שיתופי פעולה שנוצרו בין חברים, ועד להשפעה חברתית שהקהילה יצרה.
חגיגת הצלחות היא גם הזדמנות מצוינת להראות לחברים חדשים את הערך שהקהילה מייצרת ולחזק את המוטיבציה של הוותיקים.
איך לעשות את זה?
שיתוף קבוע של הישגים אישיים וקהילתיים דרך ניוזלטר, קבוצות הוואטסאפ או הרשתות החברתיות של הקהילה. אפשר ליצור פינה קבועה של "הצלחת השבוע" או "חבר.ת קהילה מעוררי השראה". כדאי לתת במה לסיפורים מגוונים - לא רק להצלחות הגדולות אלא גם להתקדמות היומיומית.
אירועי הוקרה שמציינים אבני דרך משמעותיות כמו חגיגות שנה לקהילה או הצלחה של פרויקט משותף. אפשר ליצור טקסים קהילתיים קבועים כמו "פרסי הקהילה השנתיים" או ערבי הוקרה למתנדבים.
תיעוד ופרסום דרך תוכן שמנציח רגעים משמעותיים בחיי הקהילה עבור חברי הקהילה וגם עבור גורמים חיצוניים. זה יכול להיות בצורת סרטונים קצרים, כתבות באתר הקהילה, או אפילו דו"ח שנתי שמסכם את ההישגים. לא פעם הישגים של קהילות מגיעים לתקשורת או לבעלי תפקידים חשובים ומחזקים את הגאווה של חברות וחברי הקהילה. חשוב לזכור לקבל אישור מהחברים לפני פרסום סיפורם ולכבד את פרטיותם.
יישום חמשת העקרונות הוא תהליך מתמשך שדורש תשומת לב והשקעה.
התוצאות שוות את המאמץ קהילה שבה החברות והחברים מרגישים שייכות אמיתית, לוקחים אחריות ויוזמה, ומקדמים יחד את המטרות המשותפות.
כל קהילה היא ייחודית, ולכן, חשוב להתאים את העקרונות האלה לאופי ולצרכים הספציפיים של הקהילה שלכם. ההצלחה נמדדת לא רק במספרים, אלא בעיקר באיכות הקשרים ובעומק המעורבות שנוצרת.