ליאור רותם גורדון
31 ביולי 2024
"אני רוצה קהילה כמו שיש לארגון אחר - למה זה לא קורה אצלי?" זוהי שאלה נפוצה שאנו שומעות בפגישות ראשונות עם לקוחותינו. השאיפה להצלחה דומה לזו של ארגונים אחרים היא טבעית, אך חשוב להבין שכל קהילה היא ייחודית ומותאמת לארגון שלה.
הבנת הייחודיות של כל קהילה
בשיחותינו הראשונות עם לקוחות, אנו תמיד מבררות מהי תמונת ההצלחה שלהם בסיום התהליך. לעתים קרובות, עולה שם של קהילה אחרת כמודל לחיקוי. אולם, חשוב להדגיש: אין שתי קהילות זהות. כל ארגון צריך לפתח קהילה המותאמת למטרותיו, יעדיו העסקיים והחברים הפוטנציאליים בקהילה שלו.
ארבעה מפתחות להצלחת הקהילה
למרות השוני בין הקהילות, זיהינו ארבעה גורמים מרכזיים המשותפים לקהילות מצליחות:
א. חיבור מטרות הקהילה לליבת העשייה של הארגון
קהילה צריכה להיות חלק אינטגרלי מהאסטרטגיה הארגונית. היא לא יכולה להתקיים כישות נפרדת, אלא חייבת לתמוך ולקדם את מטרות הארגון, אחרת, לאורך הזמן הארגון יפסיק להשקיע בה או לראות את החשיבות שלה.
לדוגמה, חברת תוכנה המפתחת כלים לניהול פרויקטים מחליטה להקים קהילה מקצועית של מנהלי פרויקטים. המטרות שקהילה כזו יכולה להשיג מגוונות:
שיפור המוצר- חברי הקהילה מספקים משוב ישיר על המוצר, מה שמאפשר שיפור מתמיד.
חדשנות- הקהילה משמשת כ"מעבדת רעיונות" לפיתוח תכונות חדשות ומוצרים משלימים.
תמיכה- חברי הקהילה עוזרים זה לזה, מה שמפחית את העומס על מחלקת התמיכה והשירות של החברה.
בניית מוניטין- הקהילה מחזקת את מעמד החברה כמובילה בתחומה.
באמצעות קהילה כזו, החברה לא רק משפרת את מוצריה, אלא גם מטפחת נאמנות לקוחות ומובילה חדשנות בתעשייה. זאת דוגמה לקהילה שאינה רק פלטפורמה לתקשורת וחיבור בין אנשים, אלא נכס אסטרטגי התומך ישירות במטרות העסקיות של הארגון.
ב. מינוי גורם אחראי מתוך הארגון
ארגונים רבים נעזרים בחברה חיצונית לליווי תהליך הקמת הקהילה. קהילה דורשת מומחיות ייחודית ולווי כזה חוסך הרבה מאוד זמן וכסף לארגון. אבל גם כאשר נעזרים ביעוץ חיצוני, חשוב למנות גורם פנימי בארגון האחראי על הקהילה. זה צריך להיות אדם שמכיר טוב את הארגון, המטרות והיכולות שלו, מבין ורואה חשיבות מהלך הקמת הקהילה, יש לו את הזמן והמשאבים לקחת חלק בתהליך הייעוץ וביישום הצעדים הנדרשים בתוך הארגון.
ג. חיבור כלל המחלקות בארגון לקהילה
לתפיסתנו, קהילה מצליחה אולי מוקדמת מתוך מחלקה ספציפית (למשל שיווק) אבל לא מוגבלת למחלקה אחת.
היא צריכה להיות מוטמעת בכל רובדי הארגון. כל מחלקה צריכה להבין את תפקידה בהצלחת הקהילה.
מחלקת השיווק- יכולה לסייע בגדילת הקהילה והצטרפות חברים, ביח"צ לפעילות שנעשית בקהילה, במה לחברי הקהילה (להרים להם ולניסיון שלהם) ובגדיול מתמיד של המעורבות של חברי הקהילה.
מחלקת מחקר ופיתוח- יכולה להעזר בקהילה ובחריהכמקור לרעיונות חדשים ומשוב על מוצרים.
מחלקת שירות הלקוחות והתמיכה- יכול להפנות לקוחות לקהילה לקבלת תמיכה נוספת ומידע ויכולה לתור בעיות בצורה רחבה באמצעות הודעות מטעמה בקהילה או תגובות להודעות החברים.
ד. הגדרת יעדים מדידים לאימפקט של הקהילה
כדי להבטיח את הצלחת הקהילה, ואת ההתכנות שלה לארגון לאורך זמן, חשוב מראש ולאורך הדרך, להגדיר מדדי הצלחה ברורים ומדידים. המדדים קשורים ישירות למטרה שלשמה הוקמה הקהילה ויכולים להיות מגוונים:
מספר חברים פעילים
רמת המעורבות (תגובות, פוסטים, אינטראקציות)
השפעה על מדדים עסקיים (שימור לקוחות, מכירות חוזרות)
שביעות רצון של חברי הקהילה
תרומה לחדשנות ופיתוח מוצרים
תהליך התאמה אישי
חשוב להדגיש שהקמת קהילה מוצלחת היא תהליך מותאם אישית.
אנחנו עובדות עם כל ארגון כדי להבין את המטרות הייחודיות שלו, לזהות את קהל היעד המדויק, לפתח אסטרטגיה המתאימה שגם תתאים לתרבות הארגונית וליצור תוכן ופעילויות שיעניינו את חברי הקהילה הספציפיים.
בעוד שהשאיפה לחקות קהילות מצליחות אחרות היא מובנת, ההצלחה האמיתית טמונה ביצירת קהילה ייחודית המותאמת בדיוק לצרכי הארגון שלכם.
על ידי התמקדות בארבעת המפתחות להצלחה - חיבור למטרות הארגון, מינוי אחראי מסור, שילוב כל המחלקות, והגדרת יעדים מדידים - ובאמצעות תהליך התאמה אישי, תוכלי להקים קהילה משמעותית שלא רק תשווה לאחרות, אלא תהיה מודל לחיקוי בפני עצמה.
אנו כאן כדי ללוות אתכם בכל שלב בדרך ליצירת הקהילה המושלמת עבורכם.