top of page
  • ההיברידיות בשיתוף עם ד"ר עומר קינן ממכללת ספיר

מאמר #15 כלים לניהול קהילה דיגיטלית

עודכן: 19 ביוני

 
מחקרים בקהילה - קהילות באקדמיה ובשטח

החוקרת של היום תעשה לנו סדר ותתן לנו כלים לניהול הקהילה הדיגיטלית החזקה, זו שנוכל להוביל שנים קדימה וליצור באמצעותה שינויים ושיתופי פעולה.


אבל לפני כן, קצת היסטוריה... ההמשגה הראשונה של המונח "קהילה מקוונת" היתה של החוקר והבלוגר הווארד ריינגולד אשר כבר בשנת 1994 הרבה לפני הרשתות החברתיות ידע להגיד ש"קהילות וירטואליות" הן התקבצויות תרבותיות שצצות כאשר מספיק אנשים נתקלים זה בזה לעתים קרובות במרחב הווירטואלי. קהילה וירטואלית לשיטתו היא "קבוצה של אנשים המחליפים מילים ורעיונות בתיווך של רשתות ממוחשבות".

הגדרה משוכללת יותר של קהילה מקוונת ניתנת על ידי Jenny Preece בשנת 2000 (הרבה לפני התפתחות הרשתות החברתיות). פריס נותנת תשתית טובה להבין כיצד אנשים יכולים לפעול יחד בסביבות דיגיטליות מגוונות ובלבד שלפני שנזמן אותם/ן לקהילה שלנו, נדע להכין עבורם/ן את המצע הנכון להשתתפות, נשמור על נורמות של התנהגות ונדע ליצור את "הסביבה הנכונה לאנשים הנכונים".


פריס קובעת שקהילה מקוונת מורכבת מארבעה מרכיבים בסיסיים אשר קשורים זה לזה. בואו נכיר את המרכיבים. (הערה מטעם הכותב - את הכותרות הבאות אני הוספתי כדי להקל עליכם/ן ועל הסטודנטים/ות שלי. לא תמצאו אותן במאמר.)


1. אישי - אנשים הפעילים בקהילות דיגיטליות שואפים לספק את הצרכים שלהם: רגשיים (למשל בקהילות רפואיות, קהילות תמיכה, קהילות לשיתוף של חוויות מורכבות), מקצועיים (למשל קהילות יזמים או קהילות לפיתוח עסקי), פנאי, בילוי וכיו"ב. כך או כך בקהילות חזקות האדם מרגיש שהוא יכול להביא את עצמו לידי ביטוי משמעותי ושהוא נמצא במקום הנכון לו מבחינה ערכית. חשבו למשל, על הנעשה בקהילות כמו מאמאצחיק או קהילות לגידול ילדים. גם כאשר הקהילה גדולה ומונה אלפי ולפעמים עשרות או מאות אלפי משתמשים אנו נרצה ליצור חוויה בה לאנשים ישנה תחושת ביטוי וחיבור אישי.


2. ציבורי - אנשים עם מטרה משותפת המספקת סיבה לשיתוף פעולה. הציבורי מתקיים כאשר הצרכים של הפרטים מתחברים יחד והם חווים את "האישי הקולקטיבי". במצב כזה תחושת היחד מתעצמת ונותנת ערך, משמעות ותקווה לכלל המשתתפים בקהילה. חשבו למשל על קהילות קדומות הנותנות לאדם תחושת ערך ומשמעות כמו משפחה. אחת הדוגמאות המודרניות של החיבור בין האישי לקבוצתי מתקיים בקהילות בארגונים בהם לעובדים מדרג העסקה ותפקיד שונים יש את היכולת לעבוד יחד למען מטרה משותפת שהוצבה על ידי הארגון. למשל, בנייה של פיצ'אר חדש, יוזמה חדשה או חיבור בין רעיונות לאנשי ביצוע. במקרים כאלה הפרט שחש שהוא בא לידי ביטוי פוגש פרטים נוספים כמוהו או כמוה החשים/ות את אותו הדבר. מצב זה הוא "selfsustained" שכן הוא מאפשר לאנשים לחוש יחד משמעותיים ולאורך זמן.


3. סביבה - סביבה חברתית עם כללים המנחים את התנהגות של חברי/ות הקהילה לצד הגדרה ברורה של דרכי השתתפות. למשל, מה התכנים שמפורסמים? מי מעלה אותם? האם יש ביזור בהובלת הקהילה? האם יש מקום לארח אנשים מקצועיים למפגשי זום בנושא שחשוב לחברי הקהילה? שאלות אלה ואחרות צריכות להיות חלק משמעותי מעבודת מנהלי ומנהלות הקהילות שכן באופן העמוק ביותר הן עוסקות בשאלה גדולה ומשמעותית יותר שהיא: כיצד לאפשר סביבת פעילות והשתתפות בה האישי של המשתמשים פוגש את הציבורי?.


4. טכנולוגיה דיגיטלית - מערכת טכנולוגית המתווכת אינטראקציות חברתיות. לפי פריס אך ורק לאחר שהבנו לעומק את האופן שבו הקהילה שלנו פועלת, את המפגש בין הפרטי לציבורי וקבענו סביבה מתאימה, רק אז נשאל את עצמנו מהי הסביבה הטכנולוגית המתאימה? איפה הכל מתנהל? כמה מאיתנו נוטים להתחיל עם בחירת הרשת החברתית? עם הדימיון של עיצוב האתר הדיגיטלי? ובכן (לפי פריס) זאת טעות. קודם בני אדם ודרכי השתתפותם ואז הטכנולוגיה.


לסיכום, כפי שמציינת ההגדרה של Preece המרכיבים הבסיסיים של קהילות מקוונות כוללים מרכיבים: אישיים (צרכים ורצונות), הקשורים לקבוצה (דרכי השתתפות מצופות נורמות וכללים), טכנולוגיה (מאפשרת לנו את ההתנהלות הזאת).


אז איך מעוצבת הקהילה שלכם/ן? מהן צורות הביטוי שאתם/ן מאפשרים ומעודדים באופן אקטיבי את המשתתפים/ות? כיצד אתם/ן דואגים שהם יפגשו יחד ויביאו לידי ביטוי את הרצונות שלהם/ן במסגרת קבוצתית? באילו טכנולוגיות דיגיטליות ופיזיות כל הקסם הזה מתרחש? שתפו אותנו.


לקריאה נוספת

Preece, J. (2001). Online communities: Usability, sociabilty, theory and methods. In Frontiers of human-centered computing, online communities and virtual environments (pp. 263-277). London: Springer London.

המאמר סוכם ע"י ד"ר עומר קינן בשיתוף עם ההיברידיות.


את שאר המחקרים תוכלו למצוא פה באתר, וחשוב לנו לציין כי אנחנו מעלים אחת לשבועיים תקציר של מחקר העוסק בקשר שבין קהילות דיגיטליות לבין שינוי מדיניות ותוכניות עבודה בארגונים בקבוצת וואטספ שקטה.


למאמר זה ישנו גם פרק פודקאסט מיוחד, להאזנה לפרק.


לינק להרשמה להצטרפות לקבוצת מחקרים בקהילה שלנו - https://bit.ly/3Ld3eO3




כלים לניהול קהילה דיגיטלית

16 צפיות0 תגובות

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page