top of page
  • ההיברידיות בשיתוף עם ד"ר עומר קינן ממכללת ספיר

מאמר #17 קהילות דיגיטליות ותפקידים חברתיים

עודכן: 19 ביוני

 
מחקרים בקהילה - קהילות באקדמיה ובשטח

המעבר לאימהות יכול להיות מלחיץ, מלא בחששות ואי וודאות אשר הן חוות עוד במהלך ההריון. היום נעסוק במחקר בנושא “אמהות לעתיד” (כמו שהחוקרת מגדירה אותן) הן מחפשות לעתים קרובות נחמה בקהילות מקוונות. הן מנצלות אותן כמקורות לתמיכה חברתית וזאת כדי לנווט בין המורכבות של חווית האימהות הראשונה (לילד/ה ראשונים) וכדי להקל על המעבר בין התפקידים


מעבר בין תפקידים חברתיים מכונה על ידי אנתרופולוגים כשלב לימינלי (תרמו להמשגה ולפיתוח התיאורטי ואן גנפ וויקטור טרנר). שלב זה המכונה גם סיפיות (סף) הוא שלב קשה מאוד שכן האדם עובר בים תפקידים חברתיים וכאילו נפרד מזהות קודמת ולובש על עצמו תפקיד חברתי חדש הדורש ממנו משאבים מסוגים שונים. זה שלב המאופיין בהרבה חששות.


המחקר בוחן כיצד קהילות מקוונות יכולות לספק משאבים חברתיים "לאמהות לעתיד" כדי להקל על למידת התפקיד החדש שלהן? עוד משאלת המחקר עולה כי החוקרת מתייחסת לתהליך המעבר לזהות החברתית החדשה כאל תהליך למידה אינטנסיבי הכולל התייעצות וחשיפה.

בהתבסס על סקר של 185 נשים בהריון (עם ילד/ה הראשונים), התוצאות מראות שמשאבי קהילה מקוונים (כלומר, תמיכה אינפורמטיבית, תמיכה רגשית ולווי חברתי) משפיעים לטובה על למידת התפקיד החדש ועל שמירה על ה-wellbeing של אותן נשים.


מענה רגשי

הבנה טובה יותר של מנגנוני התמיכה החברתית המעורבים בלמידת תפקיד עשויה להעצים את ספקי שירותי הרווחה, למנף את היכולות של הרשתות החברתיות, ובכך להציע הדרכה יעילה לנשים הרות המתמודדות עם אי ודאות במעבר שלהן לתפקידי חיים חדשים.

המאמר מדגיש את החשיבות של קהילות דיגיטליות במתן מענה רגשי עבור אוכלוסיות מגוונות, במקרה זה נשים בהריון (הריון ראשון). קהילות מקוונות הפכו לערוצים פופולריים בהם משתמשים יכולים לקבל תמיכה חברתית באמצעות תוכן הנוצר על ידי משתמשים אחרים. ערוצים אלה בתיווך חברתי מסייעים למשתמשים לענות על הצרכים החברתיים שלהם.


משאבים חברתיים

כל מה שנתפס על ידי הפרט כמשאב שהוא זקוק לו והסביבה החברתית-טכנולוגית יכולה לספק. זה הבסיס לקהילות מטופלים, לקהילות הורות, לקהילות גבריות ועוד קהילות ספציפיות שעוסקות בחוויות חברתיות הנעות בין הרצף האישי לקולקטיבי.

לפי תיאוריית שימור המשאבים: תמיכה חברתית מאפשרת לאנשים להסתמך על אחרים שיספקו להם את המשאבים החסרים להם, יחזקו את מלאי המשאבים המצטמצמים שלהם, או יחלצו אותם מנסיבות מלחיצות כדי להבטיח שהם יוכלו להחזיר לעצמם את המשאבים או את היכולת לנצל את המשאבים שלהם.

דוגמה: ההפיכה לאם (או לאב) עשויה להשפיע לרעה על הביטחון העצמי והפיזי של האישה ועל תחושת השליטה בחייה. לפיכך, תמיכה רגשית יכולה לסייע לאמהות לעתיד בחידוש משאבים מופחתים למשל אם אחרים מזכירים להן שהן אהובות ושהן יצליחו והכל יהיה בסדר.


תמיכה אונליין

קהילות מקוונות יכולות לעזור למשתמשים להרחיב את רשת ה"תומכים" שלהם מעבר לחברים ובני המשפחה. זאת אומרת שאם ברשת יש לאדם תומכים המביעים סולידריות לחוויה שלו, מספקים לו מידע נחוץ, מגלים אמפתיה ועניין, הם מתפקדים דה-פקטו כעוד בני משפחה וחברים. במובן זה הם מעין "מכפילי כוח" של אותו אדם בתקופה לה נחוץ לו משאבים חברתיים רבים.


פרקטיקות קהילתיות והמלצות

  • חלק מהחברים בקהילה סיווגו תוכן לשליפה קלה (כדי לסייע בתמיכה אינפורמטיבית). תוכן אינפורמטיבי עוזר לאותן נשים להיחשף למידע לו הן זקוקות.

  • חלקם ייצרו אינטראקציות משמעותיות (כדי לשפר תמיכה רגשית), למשל קיום של שיחות ליווי לאורך כל התקופה של ההריון. ניתן לעשות זאת בפורומים רבים לרבות פגישות פיזיות ושיחות בזום.

  • מנהלי קהילה צריכים לאפשר דיונים על משמעות, יכולת והפנמת התפקיד. במקרה זה הכניסה לעולם ההורות, אולם אנחנו יכולים לחשוב על זה בהקשרים רבים ומגוונים.

  • יש לעודד ואף להנחות מפגשים המהדהדים את החוויות של אותן נשים. בדרך זו הן חשות עצמן בקהילת שוות. הקשיים זוכים לנרמול ושיום. פרקטיקות קהילתיות אלה הנהוגות בקהילות פיזיות מזה שנים רבות יכולות להתממש גם ברשת.

  • החוקרת מדגישה את החשיבות של סטוריטלינג וחשיפה של חוויות אישיות כמקדמי שיח משמעותי ותרפויטי.

  • ליצור מפגשי שאלות ותשובות עם אמהות מנוסות, וגישה למשאבים כמו סרטוני הדרכה.


שאלות לדיון ומחשבה

מה סוג המשאב החברתי שהקהילה שלכם/ן זקוקה לו ובאילו דרכים חברי וחברות הקהילה מקבלים אותו? כיצד תשכללו את אופני מתן המשאבים של הקהילה לאור המאמר?


לקריאה נוספת:

Pai, P. (2023). Becoming a mother: A role learning perspective on the use of online community resources to facilitate a life-role transition. Information & Management, 60(8), 103861.


המאמר סוכם ע"י ד"ר עומר קינן בשיתוף עם ההיברידיות.


את שאר המחקרים תוכלו למצוא פה באתר, וחשוב לנו לציין כי אנחנו מעלים אחת לשבועיים תקציר של מחקר העוסק בקשר שבין קהילות דיגיטליות לבין שינוי מדיניות ותוכניות עבודה בארגונים בקבוצת וואטספ שקטה.


למאמר זה ישנו גם פרק פודקאסט מיוחד, להאזנה לפרק.


לינק להרשמה להצטרפות לקבוצת מחקרים בקהילה שלנו - https://bit.ly/3Ld3eO3




קהילות דיגיטליות ותפקידים חברתיים

3 צפיות0 תגובות

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page